Om SHL

Svenska Hockeyligan eller som det tidigare hette Elitserien är den högsta nivån i hockeyns seriespel för herrar i Sverige. Den moderna Elitserien har spelade sin första säsong 1975/1976. Dem svenska hockeyklubbarna har slagits om SM-guldet sedan år 1922 och totalt har det svenska mästerskapen i hockey har avgjorts 80 gånger sedan starten. Åren 1939, 1949 och 1942 kunde SM ej genomföras. Mästerskapet 1939 blev inställd på grund av den kyliga vintern. Mästerskapet 1949 blev inställt på grund av världsmästerskapet i Sverige och 1951/1952 vart inställt på grund av det olympiska mästerskapen.

Idag är det Djurgårdens IF den klubben som har vunnit flest SM-guld, 16 stycken. Tätt efter kommer Brynäs på 13 SM-tecken och därefter kommer Färjestad BK och Göta IK med 9 SM-Guld vardera. Lasse Björn (Djurgårdens IF) och Tord Lundström (Brynäs IF) är de spelarna som har vunnit flest SM-titlar. Totalt har det 9 stycken SM-Guld vardera.

SHL – Elitserien

Serien bestod tidigare av 12 lag inför säsongen 2015/2016 har SHL utökas till 14 lag. Tidigare säsongen spelades det 55 omgångar i SHL men i och med utökningen så spelas det istället 52 omgångar. Det 8 främsta lagen kommer spela slutspel. Vinnaren i slutspelet blir svenska mästare och får ta emot den åtråvärda Le Mat-pokalen som är den officiella SM-bucklan. Namnet Le Mat kommer från Raoul Le Mat som var en fransk-amerikan som införde hockeyn i Sverige. Det det var även Raoul Le Mat som grundade det Svenska Hockey Förbundet. En riktigt pionjär!

Om matcherna under fulltid är oavgjord spelas en förlängning med endast 3 spelare i vardera lag under högst 5 minuter. Om inget mål gjorts under förläggningen följer straffläggning. I straffläggningen turas lagen om att lägga tre straffar. Det lag som gör flest mål under straffarna vinner matchen. Om det skulle stå lika efter straffläggningen får lagen slå varsin straff tills en vinnare utses. Särskilt här kan du vinna stora pengar på denna delen av matchen, men håll i åtanke att inte alla spelsidor kommer erbjuda detta form av spel. Men det finns flera bolag där du kan betta på hockey.

Hur ser poängutdelningen ut under grundserien?

  • 3 poäng för vinst under ordinarie tid
  • 2 poäng för vinst efter förläggning eller straffar
  • 1 poäng för förlust efter förlängning eller straffar
  • 0 poäng för förlust under ordinera tid

SM-slutspel

Vinnaren av grundserien får förutom äran att titulerar sig som serievinnare även en segerbonus på 1 miljon kronor. Förutom prispengen får även vinnaren fördelen att spela på hemmaplan i alla avgörande slutspelsmatcher. SM-slutspelet påbörjas när grundserien av SHL har slutförts. De sex främsta lagen är direktkvalificerade till sm-slutspelet. Det laget som kom nia möter laget som kom åtta. Laget som kom sjua möter det laget som kom tia i en utslagsserie som kallas för Play In. För de förlorade lagen tar säsongen slut. Lag sju och åtta har hemmaplansfördel vid dem avgörande matcherna i respektive matchserie. Medan lag 11 och 12 går på tidig semester och lag 13 och 14 får spela kvalserie mot ett varsitt lag från HockeyAllsvenskan där det spelas en matchserie på bäst av sju matcher där respektive matchserievinnare är klart för spel i SHL till kommande säsongen. Kvartsfinaler, semifinaler och finalspel spelades i matchserie bäst av sju.

Innan säsong 2002/2003 spelade samtliga slutspelsmatcher i bäst av fem. Sedan säsongen 2010/20011 började det bästa placerade lag i elitserietabellen på hemmaplan där man spelar varannan mach hemma och borta.

Under tidigare år så var det en valprocedur vid SM-kvartsfinaler där seriesegraren fick välja motståndare mellan lagen placerade 5-8. Sedan fick lagen på plats 2 och 3 i tur och ordningen välja mellan de lag som var kvar och lag fyra fick det lag som vart över. Denna val procedur tog bort år 2013/20014. Istället möter nu 1:a i serien de lägst placerade vinnaren från Play In, två möter den andra vinnaren från Play In, 3:an möter 6:an och 4:an möter 5:an.

Från och med 2005/2006 spelas semifinaler möter det laget som var högst placerade i SHL den som var lägst placerad. Näst högsta laget spelas alltså mot det näst lägst placerade laget.

Lagen i Elitserien år 2015/2016

Under säsongen år 2015/2016 kommer det för första gången i SHL-historia vara 14 lag och dessa lag kommer du kunna läsa mer om här:

Brynäs IF
Djurgådens IF
Frölunda HC
Färjestad BK
HV71
Karlskrona HK
Linköping HC
Luleå Hockey
Malmö Redhawks
MODO hockey
Rögle BK
Skellefteå AIK
Växjö Lakers HC
Örebro Hockey

SHL i TV

Sedan slutet av 1990-talet och under 2000-talet har SHL sänts på C More (Tidigare Canal +).  Kanalen sänder matcherna under grundserien och delar sedan upp matcherna på kanal 5 och kanl 9 under slutspelet. C More har rättigheterna till och med säsongen 2017/2018.

Tidigare har SM-slutspelet har visats i TV4. Under 1990-talet sändes även matcher i den nedlagda kanalen Supersport och ibland även på SVT.

Betta på SHL

Att satsa pengar på sitt favoritlag i Hockey är något som många tycker är kul och SHL är inget undantag. Att spela på Svenska Hockeyligan kan vara riktigt roligt då man ofta har chansen att faktiskt se ett flertal av matcherna live. Att betta på SHL utanför Sverige är inte särskilt vanligt. Men för oss som bor i Sverige så är det en mycket populär serie att betta på. att hitta odds för SHL är heller inga problem. De flesta spelsiter som erbjuder sportsbetting erbjuder även Betting på SHL och andra hockey events som är svenska. Så håll ögonen öppna efter Bettingsajter som erbjuder svenska sidor.